ايجاد يك شهر زيرزميني در مسير قناتها بهگونهاي كه بتواند مجموعهاي طبيعي تاريخي و فرهنگي را براي گردشگران فراهم آورد از سال 78 با انگيزه يك مهندس ايراني مقيم آلمان آغاز شد. در ادامه با شهر عجیب زیرزمینی در کیش همراه پاپولی باشید .
«همه چيز از يك برنامه تلويزيوني در شبكه جهاني جامجم شروع شد، تصاوير جزيره كيش را پخش ميكردند و من با مشاهده آن مناظر زيبا و ساحل مجذوبكننده، مصمم شدم بعد از 30 سال دوري از وطن به ايران و ساحل كيش سفركنم.»
اين را منصور حاجي حسيني مؤسس شهر زيرزميني كيش يا همان كاريز كيش ميگويد. او مردي است كه به گفته خودش سرمايهاش را از آن سوي آبها به اين جزيره آورده است تا شهري بسازد كه تاريخ ايران را در پيكرهاش دارد.
«در همان سفربود كه با اين قنات آشنا شدم. قنات قديمي كيش با طول 15 كيلومتر كه در طول دو رشته از منطقه صفين و فرودگاه تا محل فعلي مجموعه فرهنگي سياحتي شهر زيرزميني كيش به 3 رشته تبديل مي شود و از اين محل دوباره با تبديل به يك رشته، به شهر قديمي حريره ميريزد.
در طول مسير اين قناتهاي قديمي تعداد زيادي چاه براي برداشت آب وجود دارد كه نشاندهنده آن است كه در اين قنات آب هم بهصورت ساكن و هم به سمت مظهر قنات جريان و حركت داشته است. از آب اين قنات براي آبياري فضاي سبز و مصرف شرب ساكنان استفاده مي شده و در عين حال كشتيها نيز از آب جزيره كيش براي مصرف و فروش و يا معاوضه با اجناس ديگر در كشورهاي حاشيه خليج فارس استفاده ميكردند.»
بخوانید: تصاویر: 10 نقطه رویایی دنیا
او ميگويد: با مشاهده اين قنات قديمي و نوشيدن آب زلال آن به قول محليها پاگير آب جزيره شدم و بعد از سالها دوري از وطن، اقامت در كشور آلمان، تحصيل در رشته مهندسي در آن كشور، ازدواج با زني تبعه آلمان و 2 پسر تبعه آن كشور راهي ايران شدم، ولي نه تنها من بلكه آنها نيز مجذوب اين خاك شدند.
«قنات كيش بيش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و آب شيرين قابل شرب ساكنان جزيره را تامين ميكرده، قنات كيش از نظر طول رشته قنات و يا عمق چاهها قابل مقايسه با قناتهاي ديگر نقاط ايران نيست، اما با توجه به شيب بسيار كم جزيره، چگونگي هدايت آبهاي زيرزميني به سطح زمين در كيش بسيار مهم بوده و نشان ميدهد كه در زمان خود از پيشرفتهترين روشها براي حفر قنات استفاده ميكردند.»
شهر عجیب زیرزمینی در کیش
منصور حاجيحسيني مؤسس شهر زيرزميني كيش با بيان اين جملات ادامه داد: در مسير ساخت اين شهر زيرزميني فسيل بسياري از جانوران دريايي از سقف مرجاني تونل بدست آمد. آزمايشهاي دقيق در دانشگاه مونيخ نشان داد كه اين سقف زيبا بين 110 تا 550 ميليون سال عمر دارد. در حال حاضر طراحان شهر زيرزميني سقف مرجاني را براي بازديد مردم بهصورت يك موزه حفظ كردهاند و ديوارها و محيطهاي داخلي كاريز را با الهام از شيوههاي كهن معماري ايراني آراستهاند.
منصور حاج حسيني افزود: 2 ويژگي كاريز را در فهرست ابنيه جهاني قرار خواهد داد. اول اينكه كاريز در دل تنها جزيره مرجاني دنيا واقع است. دوم آنكه تنها بنايي است كه سقف آن مملو از صدفها و مرجانهاي طبيعي است. صدفها و مرجانهايي كه براي بازديد آنها 2 راه وجود دارد بازديد از موزههاي طبيعي يا غواصي در آبهاي آزاد و اكنون كاريز فصلي جديد و استثنايي در پيش روي تمامي دوستداران طبيعت گشوده كه بي واسطه خواهند توانست از بزرگترين مجموعه مرجاني بازديد كنند.
گفتني است كه خاكهاي برداشت شده از كاريز داراي خواص درماني زيادي است كه در گل درماني استفادههاي فراوان خواهد داشت. همچنين مراكز گوناگوني همچون مراكز اقامتي، تجاري و تفريحي در محدودهاي معادل 60 هزار مترمربع در روي زمين كاريز احداث خواهد شد. زمين سطحي كاريز به پارك وسيعي بدل خواهد شد كه داراي 2 تپه مرتفع خواهد بود. اين تپهها از خاكهاي برداشت شده زير زمين ساخته شده و به چشمانداز بي نظير جزيره كيش مبدل خواهد شد.
شهر عجیب زیرزمینی در کیش
نكته قابل توجه اين است كه اين كاريزها بهطوري استادانه و ماهرانه به دست ايرانيان باستان حفاري شدهاند كه با شيبي ملايم در طول 15 كيلومتر حركت، هم از آب آن براي آبياري استفاده شده و هم امكان برداشتن آن با چيزي شبيه به دلو نيز فراهم بوده است.
در گذشته دور اهالي بومي نشين جزيره كوزه به دوش از اين محل آب شرب خود را تامين مي كردهاند. قدمت اين پايابها به بيش از 800 سال ميرسد.
در گذشتههاي دور، بهخصوص قرون پنجم و ششم هجري كه جزيره كيش مركز تجارت خليج فارس و درياي عمان بوده آب آشاميدني جزيره كيش براي مصرف كشورهاي حاشيه خليج فارس از ارزش بسيار بالايي برخوردار بوده است.
بخوانید: کوه ضد ایدز در ایران!!!!
حاجتروا
افسانههاي كهن ايران باستان همواره بر قداست آب تاكيد داشتهاند. اينجا نيز يكي از اين باورهاي كهن رايج است كه آب اين قناتها حاجت ميدهد و اگر كسي سكهاي درون يكي از چاههاي آن بيندازد آرزوي او به سرعت برآورده ميشود!
اما مهمترين بخش اين مجموعه تونل شاهنامه است كه گردشگران در آن سوار بر قايقي كوچك بر آب جاري قنات به حركت در ميآيند و در هر پيچ تونل با يكي از صحنههاي شاهنامه و هفت خان رستم آشنا ميشوند. همچنين با بهرهگيري از روشهاي سنتي نقالي بازي نور و صدا اطلاعات لازم در اختيار گردشگران گذاشته ميشود.
مهندس حاجي حسيني در پايان اين گفتوگو گفت: شهر زيرزميني كيش بهصورت كامل تا پايان امسال به بهرهبرداري خواهد رسيد اما اكنون تونلهاي شگفتانگيز آن كه موزهاي است از تاريخ و طبيعت خليج فارس براي بازديد عموم مهياست.